Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Övrigt

Här hittar du information om avgifter för förarprov, fotografering för körprov och körkortsförnyelse, krav på identitetshandling, Trafikverkets bilar och företagsbokning.

Längst ner på sidan hittar du information om vilka frågor inom körkortsområdet som Transportstyrelsen ansvarar för.

I menyn kan du läsa mer om:

Avgifter

Information om avgifter för körkortsprov och yrkesförarprov och vad som gäller vid betalning hittar du på sidan Avgifter.

Avgifter – körkortsprov och yrkesförarprov

Fotografering hos Trafikverket

Alla som ska göra prov för körkort ska fotografera sig hos Trafikverket Förarprov. Du kan inte ta med eget foto.

Obligatorisk fotografering inför provet

Fotografering vid körkortsförnyelse

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på något av Trafikverkets förarprovskontor eller skicka in ett fotografi som du fäster på ansökningsblanketten (grundhandlingen).

Fotografering vid körkortsförnyelse

Krav på identitetshandling

För att få göra prov hos Trafikverket måste du kunna styrka din identitet med en godtagbar och giltig identitetshandling (ID-handling), och fotot på ID-handlingen måste vara välliknande.

Krav på identitetshandling

Trafikverkets bilar

Den bil du använder vid ditt körprov för behörighet B (personbil) måste ha dubbelkommando (pedaler även på passagerarsidan). En sådan bil kan Trafikverket låna ut mot en avgift på 400 kronor. Du bokar då en Trafikverksbil samtidigt som du bokar tid för körprovet.

Trafikverkets bilar

Företagsbokning

I tjänsten Boka prov – Företag kan företag, till exempel trafikskolor, själva boka kunskapsprov och körprov åt sina elever. För att kunna använda tjänsten måste företaget ha ansökt och fått tillstånd av Trafikverket att bli användare.

Kontakta Transportstyrelsen om du har frågor om

  • avgifter för eller ansökan om körkortstillstånd, traktorkort, handledarskap och förlängning av högre körkortsbehörigheter
  • förarbevis
  • förlustanmälan av körkort
  • körkortstillverkning
  • utbyte av utländska körkort
  • körkort med villkor
  • läkarintyg
  • varningar, återkallande av körkort och andra körkortsingripanden
  • alkolås.