Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fotografering vid körkortsförnyelse

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på något av Trafikverkets förarprovskontor eller skicka in ett fotografi som du fäster på ansökningsblanketten (grundhandlingen). Du inte kan fota dig för taxiförarlegitimation hos oss.

Transportstyrelsen skickar grundhandlingen

När det är dags att förnya ditt körkort skickar Transportstyrelsen ut grundhandlingen till den adress där du är folkbokförd.

Fotografering hos Trafikverket Förarprov

När du fått din grundhandling kan du välja att fotografera dig hos Trafikverket Förarprov. Avgiften är 125 kronor och du behöver inte ta med dig grundhandlingen. Du behöver inte heller boka tid för fotograferingen. Är du sjuk eller har sjukdomssymptom ber vi dig vänta till ett senare tillfälle. På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa mer om förnyelse av körkort och hur du gör om du inte kan fotografera dig hos oss.
Fotot på körkortet (Transportstyrelsens webbplats)

Förlängd giltighetstid för körkortet som behörighetshandling

EU har fattat beslut om att förlänga giltighetstiden för körkort som behörighetshandling med sju månader. Detta gäller för de körkort som annars skulle upphöra att gälla under perioden den  1 februari 2020 till och med den 31 augusti 2020. Observera att förlängningen bara gäller körkortsbehörigheten och inte identitetshandlingen. Du behöver därför ha med dig en giltig id-handling då du fotograferar dig för att förnya ditt körkort hos oss.

Läs mer om krav på identitetshandling

Mer information hos Transportstyrelsen (Transportstyrelsens webbplats)

Här kan du fotografera dig

Öppettider, adresser och vägbeskrivningar hittar du på sidan Förarprovskontor. Observera att öppettiderna för fotografering varierar. För att se vilka dagar och tider som gäller, klicka dig vidare till respektive orts länssida.
Hitta ditt närmaste förarprovskontor

Så går det till

Du fotograferar dig i en fotoautomat och vi skickar ditt foto digitalt tillsammans med din namnteckning till Transportstyrelsen, som tillverkar körkortet. Du får inget foto med dig efteråt.

Avgift för fotografering vid körkortsförnyelse

Avgiften för fotografering vid körkortsförnyelse är 125 kronor. Du kan välja att betala med betalkort eller Swish i tjänsten Boka prov (se länk längre ner på sidan) eller med faktura. Fakturabeloppet ska vara betalt inom 30 dagar från utfärdande av fakturan. Sista betalningsdag framgår av fakturan. Fakturan skickas senast 11 dagar efter genomförd fotografering. Mer information om avgifter för fotografering hittar du här:
Avgifter och betalningar till Trafikverket Förarprov

Avgiften för tillverkning av körkortet betalas till Transportstyrelsen

Avgiften är 280 kronor och betalas till Transportstyrelsen. Använd det inbetalningskort som du får ihop med ansökningsblanketten (grundhandlingen). När både din grundhandling och inbetalning kommit till Transportstyrelsen tar det cirka fem arbetsdagar innan du får ditt nya körkort.