Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fotografering vid körkortsförnyelse

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på något av Trafikverkets förarprovskontor eller skicka in ett fotografi som du fäster på ansökningsblanketten (grundhandlingen).

Förnya körkortet

När det är dags att förnya ditt körkort skickar Transportstyrelsen ut grundhandlingen till den adress där du är folkbokförd.

Om körkortet har kommit bort, blivit stulet eller skadats

Om ditt körkort har kommit bort, blivit stulet eller skadats ska du anmäla det till Transportstyrelsen. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats om hur du anmäler förlust av körkort.

Körkort – Förlustanmälan (Transportstyrelsens webbplats)

Namnändring

"Har du gift dig eller bytt namn? Då skickas det en ny grundhandling hem till dig. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats.

Förnya körkortet (Transportstyrelsens webbplats)

Skicka in eget foto

Om du väljer att skicka in ett fotografi ska fotot uppfylla vissa anvisningar. Läs mer om fotoanvisningar på Transportstyrelsens webbplats.

Fotot på körkortet (Transportstyrelsen)

Fotografering hos Trafikverket Förarprov

När du fått din grundhandling kan du välja att fotografera dig hos Trafikverket Förarprov. Du behöver inte ta med grundhandlingen. När du ska fotografera dig måste du kunna styrka din identitet med en godtagbar och giltig identitetshandling (ID-handling) (se nedan), och fotot på ID-handlingen måste vara tydligt visa att det är du.

Så går det till

Du fotograferar dig i en fotoautomat och vi skickar ditt foto digitalt tillsammans med din namnteckning till Transportstyrelsen, som tillverkar körkortet. Du får inget foto med dig efteråt. Du behöver inte boka tid för fotografering.

Här kan du fotografera dig

Öppettider, adresser och vägbeskrivningar hittar du på sidan Förarprovskontor. Under kartan på den sidan finns en sökfunktion. Om du skriver in fotografering i fältet "Sök objekt i kartan" får du upp en lista över alla orter där vi erbjuder fotografering. Observera att öppettiderna för fotografering varierar. För att se vilka dagar och tider som gäller måste du klicka vidare till respektive orts länssida.

Förarprovskontor

Godtagbara identitetshandlingar

För att din identitet med säkerhet ska kunna fastställas ska fotot på identitetshandlingen vara välliknande. Identitetshandlingen ska vara giltig. Läs mer på sidan Krav på identitetshandling om godtagbara identitetshandlingar.

Krav på identitetshandling

Avgifter

Avgiften för fotografering (80 kronor) betalar du till Trafikverket med den faktura som skickas hem till dig 10 dagar efter du har fotograferat dig. Fakturabeloppet ska vara betalt inom 10 dagar från utfärdande av fakturan. Sista betalningsdag framgår av fakturan. Du kan även välja att betala avgiften för fotograferingen med betalkort i tjänsten Boka prov.

Boka prov

Avgiften för tillverkning av körkort (250 kronor) ska betalas till Transportstyrelsen. Använd det inbetalningskort som du får ihop med ansökningsblanketten (grundhandlingen).

När både din grundhandling och inbetalning kommit till Transportstyrelsen tar det cirka fem arbetsdagar innan du får ditt nya körkort.

Om din betalning inte kommer till Trafikverket i tid, skickas en betalningspåminnelse till dig. Kostnaden för påminnelsen är 50 kronor. Om du har obetalda avgifter kan du inte boka förarprov. Om avgiften inte betalas, är vi skyldiga att överlämna ärendet för indrivning. Betala beloppet omgående så undviker du ytterligare avgifter.