Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förlängd provtid yrkesförarprov

Om du har svårt för att läsa kan du ansöka om att få göra kunskapsprov med förlängd tid.

Förlängd provtid innebär att den vanliga provtiden utköas med 50 procent. Du ansöker om förlängd provtid i blanketten på denna sida. Kunskapsprov för alla yrkesprov finns med ljud, så att du även kan lyssna på provet. Du behöver inte göra någon ansökan för att få tillgång till ljudstödet.
Här hittar du provtider och tidstillägg för respektive prov.

Vad ska finnas med i ansökan?

I din ansökan ska det finnas:

  • en sammanfattande bedömning som förklarar varför du behöver förlängd provtid.
  • resultat från tester av hur snabbt och säkert du läser.
  • intyg att du har svårt att läsa.

Den som intygar ska ha god kunskap om lässvårigheter och om skrivsvårigheter. Det kan till exempel vara speciallärare eller specialpedagog inom gymnasieskolan. Det kan också vara personal på vissa trafikskolor eller andra specialister inom området.

Hit ska du skicka din ansökan

I ansökningsblanketten hittar du adressen dit din ansökan ska skickas.

Om du får göra provet med förlängd provtid

Du får ett skriftligt beslut om din ansökan om förlängd provtid godkänns eller inte godkänns. Beslutet gäller en viss tid och går att överklaga. Information om hur du överklagar finns i beslutet. 

Du har kanske redan fått beslut om förlängd provtid för någon körkortsbehörighet eller för yrkesprov. Då behöver du inte skicka in någon ny ansökan, så länge ditt beslut är giltigt. Ett beslut om förlängd provtid gäller för alla körkortsbehörigheter och för yrkesprov. Observera att du inte kan ansöka om muntligt kunskapsprov för yrkesförarkompetens, taxiförarlegitimation och trafiktillstånd.