Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förlängd provtid yrkesförarprov

Om du har svårt för att läsa kan du ansöka om att få göra kunskapsprov med förlängd tid.

Du hittar ansökningsblanketten längst ner på sidan. Observera att du inte kan ansöka om muntligt kunskapsprov för yrkesförarkompetens, taxiförarlegitimation och trafiktillstånd.

Förlängd provtid

Förlängd provtid innebär att den vanliga provtiden utköas med 50 procent.
Här hittar du provtider och tidstillägg för respektive prov.

  • Någon ska intyga att du har svårt för att läsa
  • Den som intygar att du har svårt att läsa ska själv kunna mycket om läs- och skrivsvårigheter.

Det kan vara speciallärare eller specialpedagoger inom gymnasieskolan. Det kan också vara personal på vissa trafikskolor eller andra specialister inom området.

Ljudstöd

Genom det inbyggda ljudstödet kan du även lyssna på frågorna och svarsalternativen. En talsyntes läser då upp texten för dig. Du behöver inte ansöka för att få använda ljudstödet inom ordinarie provtid.

Vad ska finnas med i ansökan?

I din ansökan ska det finnas resultat från tester av hur snabbt och säkert du läser. Det ska också finnas en sammanfattande bedömning som förklarar varför du behöver förlängd provtid.

Beslut

Om vi ger dig förlängd provtid, får du ett skriftligt beslut som gäller en viss tid. Om vi inte ger dig förlängd provtid, får du också då ett skriftligt beslut. Du har rätt att överklaga beslutet. När du får beslutet får du också veta hur du överklagar.

Du har kanske redan fått förlängd provtid för någon körkortsbehörighet eller för yrkesprov. Då behöver du inte skicka in någon ny ansökan så länge det beslutet gäller. Ett beslut om förlängd provtid gäller för alla körkortsbehörigheter och yrkesprov.

Skicka din ansökan

När du fyller i din ansökan ser du också adressen till Trafikverket. Observera att du inte kan ansöka om muntligt kunskapsprov för yrkesförarkompetens, taxiförarlegitimation och trafiktillstånd.