Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lokförarbevis

Du som har genomgått en utbildning för de allmänna yrkeskvalifikationerna för lokförarbeviset, ska genomföra ett kunskapsprov. Transportstyrelsen ansvarar för provet men du gör det hos Trafikverket.

Avgiften för ett kunskapsprov är 410 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 500 kronor.

Boka prov

I tjänsten Boka prov kan du boka och avboka prov för lokförarbevis. Se länk nedan. Du kan även kontakta Kundtjänst Förarprov, 0771-17 18 19.

Om du är utbildningsanordnare och bokar provet för en hel grupp ska du kontakta det aktuella förarprovskontoret direkt. På sidan Förarprovskontor hittar du kontaktuppgifter till alla kontor.
Förarprovskontor

Kunskapsprovet

Kunskapsprovet består av totalt 60 frågor, varav fem är testfrågor som ska utvärderas. Resultatet på testfrågorna räknas inte in i provresultatet. Maxpoängen är 55 poäng och kravgränsen för att bli godkänd är 44 poäng. Provtiden är 40 minuter.

Anpassade yrkesprov

Om du har svårt för att läsa kan du ansöka om att få göra kunskapsprovet med förlängd tid. Mer information finns här:
Anpassade yrkesförarprov

Krav på identitetshandling

För att få göra prov hos Trafikverket måste du kunna styrka din identitet med en godtagbar och giltig id-handling, och fotot på id-handlingen måste vara välliknande. Läs mer om godtagbara id-handlingar och hur du gör om du saknar en sådan på sidan Krav på identitetshandling.
Krav på identitetshandling

Efter provet

Du får besked direkt efter provet om ditt prov är godkänt eller underkänt. Vi skickar resultatet till din e-postadress. Du kan också hämta resultatet på webben, genom att logga in i tjänsten Boka prov. I resultatet kan du se hur många rätt du har inom de olika ämnesområdena. Om provet inte blir godkänt har du rätt att göra omprov. Du bokar omprov på samma sätt som när du bokade ditt kunskapsprov.

Ansök om lokförarbevis

På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa mer om hur du ansöker om lokförarbevis.
Ansökan om lokförarbevis (Transportstyrelsens webbplats)