Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Yrkeskompetensbevis muntligt

Du kan ansöka om att få göra provet för yrkeskompetensbevis muntligt. Det kan passa dig som till exempel har stora läs- och skrivsvårigheter, ADHD, ADD eller autism.

Så går provet till

Det muntliga provet för yrkeskompetensbevis är ett muntligt uppläst prov. Det innebär att provförrättaren läser upp frågorna och svarsalternativen. Även du ser texten och du väljer det svar du anser är rätt. Provet rättas automatiskt av datorn. 

Du som har behov av teckenspråkstolk kan göra det muntliga provet med teckenspråkstolk.

Någon ska intyga att du har svårt att läsa och skriva

Den som skriver ett intyg om att du har svårt att läsa måste ha god kunskap inom området. En viktig bedömning är vilken anpassning du behöver för att kunna visa dina kunskaper vid ett kunskapsprov.

Intyget bör skrivas av någon av följande personer:

  • Speciallärare eller specialpedagoger
  • Personal på vissa trafikskolor
  • Logopeder eller andra specialister

Om din ansökan beviljas

Om din ansökan beviljas, får du ett skriftligt beslut där det framgår hur länge det är giltigt. Beslutet ger dig även rätt att boka skriftligt prov med förlängd provtid och muntligt prov för alla körkortsbehörigheter och för traktorkort. 

Har du redan ett giltigt beslut om muntligt kunskapsprov för körkortsbehörigheter får du även boka muntligt prov för yrkeskompetensbevis.