Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lysande taxiskylt på biltak

Yrkeskunnande trafiktillstånd taxi

För att få bedriva taxitrafik krävs ett taxitrafiktillstånd. Transportstyrelsen prövar om du är lämplig att få ett taxitrafiktillstånd. För det krävs att du har genomfört ett godkänt kunskapsprov hos Trafikverket.

Utbildning i yrkeskunnande erbjuds hos branschorganisationer och privata utbildningsföretag.

Avgiften för ett kunskapsprov Yrkeskunnande Taxi är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor. Du bokar provet i bokningstjänsten (längst ner på sidan), eller hos kundtjänst på 0771-17 18 19.

Information om kraven för att få taxitrafiktillstånd finns hos Transportstyrelsen på sidan
Krav för att få taxitrafiktillstånd (Transportstyrelsens webbplats).

Kunskapsprovets innehåll

Innan provet börjar ska du på heder och samvete intyga att du inte på något sätt kommer att fuska. 
Läs mer här

Provet består av fyra delprov, 1-4, med kunskapskrav på fyra olika kunskapsområden:

  • delprov 1: Juridik
  • delprov 2: Ekonomisk ledning av ett företag
  • delprov 3: Trafiksäkerhet och tekniska normer
  • delprov 4: Fallstudier (tillämpningsprov)

Delprov 1-3

Provtiden för delprov 1-3 är högst 45 minuter vardera och får genomföras i valfri ordning. Delprov 1-3 består vardera av 20 frågor. Därutöver finns det tre testfrågor. Svaren på testfrågorna räknas inte in i resultatet. Provtiden är 45 minuter per delprov.

Delprov 4

Delprov 4 består av 15 frågor. Därutöver finns det fem testfrågor. Svaren på testfrågorna räknas inte in i resultatet. Provtiden för delprov 4 är 120 minuter.

Föra att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på minst 12 av de 20 frågorna för varje delprov 1-3, och minst 9 av de 15 frågorna i delprov 4. Samtliga delprov för taxitrafik måste vara godkända inom sex månader från det första godkända delprovet.

Här kan du se en film om hur kunskapsprovet går till. Filmen finns på 14 språk och du hittar de översatta versionerna och fler filmer om körkort här.