Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Taxiskylt på biltak

Yrkeskunnande trafiktillstånd taxi

För att få bedriva taxitrafik krävs ett taxitrafiktillstånd. Transportstyrelsen prövar om du är lämplig att få ett taxitrafiktillstånd. För det krävs att du har genomfört ett godkänt kunskapsprov hos Trafikverket.

Utbildning i yrkeskunnande erbjuds hos branschorganisationer och privata utbildningsföretag.

Avgiften för ett kunskapsprov Yrkeskunnande Taxi är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor. Du bokar provet i bokningstjänsten (längst ner på sidan), eller hos kundtjänst på 0771-17 18 19.

Så går provet till

Provet består av fyra delprov, 1-4, med kunskapskrav på fyra olika kunskapsområden:

  • delprov 1: Juridik
  • delprov 2: Ekonomisk ledning av ett företag
  • delprov 3: Trafiksäkerhet och tekniska normer
  • delprov 4: Fallstudier (tillämpningsprov)

Delprov 1-3

Delprov 1-3 får genomföras i valfri ordning. Proven består vardera av 23 frågor, men du kan som högst få 20 poäng per prov. Det beror på att tre av frågorna är testfrågor, och de räknas inte in i resultatet.
För att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på minst 12 frågor i varje delprov. Provtiden är 45 minuter per delprov.

Delprov 4

Delprov 4 består av 20 frågor, men du kan som högst få 15 poäng. Det beror på att fem av frågorna är testfrågor, och de räknas inte in i resultatet. För att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på minst 9 frågor. Provtiden för delprov 4 är 120 minuter.

Samtliga delprov för taxitrafik måste vara godkända inom sex månader från det första godkända delprovet.

 

Vissa frågor i proven har tillhörande dokument för att kunna svara på frågan. I provsalen kan du scrolla och zooma i dessa dokument. Klicka för större bild.

Exempel på tillhörande dokument i en fråga i provet.
Exempel på tillhörande dokument i en fråga i provet.