Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tågstation

Logistiklösningar från nordvästra Dalarna

Åtgärdsvalsstudien är avslutad.

Trafikverket har tillsammans med Region Dalarna och kommunerna i Malung-Sälen, Mora, Vansbro och Älvdalen genomfört en åtgärdsvalsstudie för att kartlägga logistik- och infrastrukturmöjligheter för näringslivets behov i nordvästra Dalarna.

Eftersom delar av dessa järnvägsnät är i dåligt skick behövs samhällsekonomiska bedömningar göras för eventuella åtgärder. Kostnaderna för en upprustning är betydande och därför har Trafikverket gjort bedömningen att det finns stora samordningsvinster genom en koordinering över ett större område.

I en åtgärdsvalsstudie arbetar vi trafikslagsövergripande för att undersöka de bästa logistiklösningarna för godstrafik från västra och norra Dalarna, ut mot kust samt ner mot Mälardalen eller mot Västkusten, så att mest samhällsnytta skapas för de investeringar som beslutas.

Så här gjorde vi studien:

Under hösten 2014 har vi vid ett par möten arbetat för att samla in brister och behov, samt för att pröva tänkbara lösningar. Från dessa träffar bildades referensgrupper som har format inriktning och rekommenderat åtgärder. Referensgrupperna har träffats i Vansbro den 20 januari 2015 för att diskutera Västerdalsbanan, och Mora 26 januari 2015 för att avhandla Älvdalsbanan. Under den senare träffen diskuterades även lokala trafikfrågor i centrala delarna av Mora.

Studien är avslutad och rapporten med de gemensamma målsättningarna är klar. Fokus ligger på en geografisk indelning för respektive bandel, samt enskilt på Mora där tidigare betydande utredningar finns tillgängliga.