Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverket vill finansiera E16 Borlänge-Djurås i nästa nationella plan för transportsystemet

Trafikverket väljer att byta strategi för åtgärder på E16 Borlänge-Djurås. Arbetar nu för att få in projektet i den nationella planen för transport-system 2018-2029.

E16/Väg 70 är Dalarnas viktigaste och mest trafikerade väg. Trafiksäkerheten för trafikanter och boende behöver förbättras. Åtgärden finns inte upptagen i nuvarande nationella planen för transportsystem 2014-2025. Trafikverkets tidigare strategi för att ändå kunna göra åtgärder har varit att dela upp sträckan i mindre projekt för att eventuellt kunna finansiera arbetet med medel avsedda för mindre investeringar. Men nu väljer Trafikverket att byta strategi för planering och finansiering för åtgärder på E16 Borlänge-Djurås och istället arbeta för att få in projektet i den nationella planen för transportsystem 2018-2029.

– Det kommer att påverka vägplanerna som nu ligger för fastställelse. Vägplanerna för projektets etapp 1 och 2 kan inte godkännas förrän finansieringen är klar, säger Per-Henrik Fräjdin på Trafikverket.

Kostnaderna för delsträckorna har visat sig vara för höga. Bland annat har kostnader tillkommit för vattentäktsskydd samtidigt har Trafikverket fått mindre medel till så kallade mindre investeringar.

Beslut om vilka projekt som tas upp i den nationella planen tas av regeringen. Besked om projektet kommer med i nationell plan kan tidigast ges i början av 2018.

Trafikverkets förslag är att vägen byggs om till mötesseparerad landsväg med mitträcke. Det är en mycket trafiksäkerhetshöjande åtgärd och det kommer samtidigt att öka framkomligheten genom att flera sträckor kommer att ha två körfält i samma riktning.

Kontakt

Per-Henrik Fräjdin, planerare, Trafikverket, 070-347 29 54
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00