Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bilar på vinterväg

Att köra på vägarna i Dalarna

Dalarna är som en enda stor turistdestination året om. 70 procent av svenska folket har någon gång semestrat i Dalarna. På vintern växlar vädret snabbt i fjällen. På några minuter kan det slå om från uppehållsväder till snöstorm.

De snabba väderväxlingarna kan ställa till problem för turisterna på de stora vintersportanläggningarna i exempelvis Sälen och Idre. Under stugbytardagarna är det enormt mycket trafik på de stora stråken till och från dessa orter. På vissa vägar kan trafikflödet vara femton gånger större än årsgenomsnittet.

Snörök, eller "vita väggen" som det också kallas, är något som många råkar ut för, till exempel när de möter lastbilar eller bussar. När det snöar och blåser gäller det därför att ta det lugnt och inte ligga för nära bilen framför. 

En vanlig vinter i Dalarna kan ha cirka 30 dagar med snöfall, i fjällen något fler. Ändå är det normala att vägnätet är körvänligt alla dagar.