Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sommaräng och himmel
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Naturvårdsåtgärd ska gynna fjäril i Orsa

En särskild naturvårdsåtgärd inom projektet E45 Vattnäs-Trunna påbörjas i augusti 2020 i sluttningen ner mot Orsasjön. Nya miljöer ska skapas för den bruna gräsfjärilen, som finns i trakten där delar av nya vägsträckan planeras att dras.

Den bruna gräsfjärilen trivs i det småskaliga jordbrukslandskapet med blomrika och öppna ängsmarker som omges av skog. Fjärilen finns idag främst i Värmland och Dalarna, bland annat runt Vångsgärde och Sundbäck i Orsa.

Skylt monteras
I samband med att platsen började ställas iordning söder om Sundbäck och vid Skeer Folkets park monterade Trafikverket och Orsa kommun upp informationsskyltar i området. På bild: Susanne lundin, miljöspecialist på Trafikverket och Mikael Thalin kommunstyrelsens ordförande i Orsa.  

Åtgärderna som Trafikverket gör i samarbete med Orsa kommun i sluttningen mot Orsasjön, söder om Sundbäck ska gynna den bruna gräsfjärilen på sikt. Fjärilen ska få ett större område att flytta till inför den föreslagna om- och nybyggnaden av E45.

Orsa kommun som äger marken har tidigare restaurerat en del av området med lyckat resultat då fjärilen verkar ha hittat dit.

- Området ska öppnas upp mer genom röjning och avverkning, hägnas in och börja betas. På så sätt skapar vi en så gynnsam plats som möjligt för att den bruna gräsfjärilen ska ha en chans att hinna hitta hit och etablera sig några år innan ombyggnaden planeras att börja, säger Lars-Erik Håkansson, projektledare på Trafikverket.

I området finns informationstavlor som berättar om den bruna gräsfjärilen och en karta som beskriver området som ska få fjärilen att lockas dit och trivas. 

Trafikverkets projektledare Lars-Erik Håkansson och kommunstyrelsens ordförande i Orsa Mikael Thalin. 
Personer går i skogen som avverkas
Området som ställs iordning så att fjärilen ska vilja flytta dit är cirka 6 hektar, upplåten mark av Orsa kommun.  
Skogsavverkning
Under cirka tre veckor i augusti ska delar av området avverkas och röjas. På så sätt förbereder man för att Gräsfjärilen ska kunna hitta till platsen och etablera sig innan den föreslagna nya vägsträckan börjar byggas.