Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ombyggnationen av genomfarten i Mora påverkar inte Vasaloppets målgång

De planerade förändringarna av genomfarten i Mora ska göra trafikmiljön säkrare och smidigare. För att göra det kan delar av vägsträckan behöva nyttja större områden än tidigare.

I och med att vägen blir bredare och andra mer trafiksäkra lösningar byggs in i infrastrukturen behöver den ett större vägområde, vilket påverkar en del verksamheter som ligger i anslutning till vägområdet. 

- En viktig utgångspunkt under planeringen av vägens nya fysiska utformning är att göra så liten negativ inverkan som möjligt och att informera och ha dialog med berörda, säger Åsa Bergqvist, projektledare och enhetschef på Trafikverket. Bland annat har vi ett bra samarbete med Vasaloppet och har haft en betydelsefull dialog med organisationen sedan planeringen och projekteringen av den nya vägen påbörjades. 

Utvecklingen av genomfarten påverkar bland annat Strandenområdet, där markyta används för Vasaloppets arrangemang. När Trafikverket nu tar i anspråk delar av det området passar Vasaloppet i sin tur på att göra satsningar runt sina arrangemang i samarbete med Mora kommun. Att flytta platsen för målgången är en av dessa. Men ombyggnaden av E45 har ingen fysisk inverkan i stadsmiljön som medför att målgången måste flyttas på grund av projektet, vilket har kunnat tolkas i media.  

– Vasaloppet kommer fortsatt att ha behov av att använda delar av området för viss logistik av till exempel bussar och skidinlämning. Däremot finns inte möjlighet längre att bygga ett mässtält i den storlek som skett från år 2014, säger Mats Rylander, projektledare på Vasaloppet. I och med projekt Genomfart Mora finns positiva möjligheter för oss att utveckla vinter- och sommarveckan. Att flytta mållinjen i samband med arrangemangen påverkas inte direkt av vägombyggnaden utan är en del av Vasaloppets egen utvecklingen av arrangemangen.