Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bron i Torgås stängs för all trafik

Av säkerhetsskäl stängs Torgåsbron av för all trafik från fredag den 10 maj från omkring klockan 17.00 och tillsvidare, även för cyklister och gångtrafikanter.

Bron över Västerdalälven i Torgås mellan Sälen och Malung är sedan januari i år stängd för tung trafik av säkerhetsskäl innan fler provtagningar kunnat säkerställa dess bärighet.

Analyser av brons betongbågar visar nu att bron är i så pass dåligt skick att Trafikverket beslutat att omgående stänga av bron för all trafik för att inte riskera några olyckor.

– Avstängningen ger stora konsekvenser för de som använder bron, vi beklagar detta säger Marcus Danielsson, chef Underhåll på Trafikverket.

Personbilstrafiken leds främst om via Lima/Transtrand, väg 1059 och 1051, cirka 1,5 mil, medan den tunga trafiken leds om via Limhedsforsen ca 2 mil.

Ny bro på plats i juni 2021

Bron i Torgås är sedan tidigare planerad att bytas på grund av att dess livslängd löper ut. Projektet är under planering och startskedet har tidigarelagts med omkring ett år på grund av att skadeutvecklingen har gått snabbare än vad som tidigare bedömts.

– Vi planerar för byggstart i juni 2020 med ny bro på plats juni 2021. Vi gör allt vi kan för att forcera bygget av den nya bron. Vi försöker nu utreda om det är några kompletterande åtgärder som kan behöva göras under tiden bron är stängd.

Avstängningen gäller fram till dess en ny bro är på plats, om cirka två år, juni 2021.

Kontakt gällande stängningen av Torgåsbron
Marcus Danielsson, chef Underhåll Dalarna, Trafikverket, 070-200 77 80
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00