Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arbetet i gång med att bygga nya Torgåsbron

Sedan några månader tillbaka är det full fart på arbetet med att bygga den nya bron över Västerdalälven i Torgås. Rivningen av den gamla bro kommer att slutföras före sommaren.

-Rivningen flyter på bra och i nuläget är valvbågarna och broplattan borttagna. Hela bron ska vara riven före sommaren, säger Trafikverkets projektledare, Fredrik Stål.
Det var i slutet av våren 2019 som Trafikverket beslutade att med omedelbar verkan stänga bron i Torgås för all trafik då sprickor upptäcktes i samband med en besiktning i brons bågar. Sprickbildningen ansågs vara så allvarlig att all trafik stoppades och Trafikverket hänvisade till omgivande broar.

Gjutning av brostöd
Efter ett forcerat arbete med att projektera den nya bron och handla upp en totalentreprenör (Peab) inleddes arbetet med att bygga den nya bron i början av 2020.
Bron på väg 1047 var redan före den akuta avstängningen genomfördes planerad att bytas ut då den tekniska livslängden för bron börjat närma sig sitt slut.
- Arbetet med att gjuta grunden för de nya brostöden ska inledas före semestern i år. De nya stöden vilar på långa betongpålar som slås ner av en pålningsmaskin. Leveransen av stålet till den nya bron sker hösten 2020 och den färdiga bron ska vi lyfta på plats under vårvintern 2021, berättar Fredrik Stål.
Den nya bron ska tas i trafik hösten 2021.

Rivning av bro över Västerdalälven