Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Håkanssons Konditori i Vansbro hade denna fina gestaltning av E 16-projektet i samband med årets julskyltning
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Västerdalarnas största vägbygge har startat

Efter flera års väntan har nu Trafikverket startat arbetet med att bygga ny sträckning av E 16 mellan Hulån och Vansbro i västra Dalarna.

Bilden visar borrhål vid Skamsberget inför kommande sprängsalva

–Det är ett efterlängtat projekt och det märker vi på många sätt. Folk är engagerade och bygget uppmärksammas på många sätt. Ett roligt exempel är ett konditori i Vansbro som har visat vägbygget i marsipan i sin julskyltning, vilket vi tycker är kul, säger Trafikverkets projektledare, Åsa Bergqvist.

Entreprenören Segermo Entreprenad är på plats sedan september och platschef Joakim Bryntesson berättar att bygget fått en bra start. Just den här dagen är fyra grävmaskiner i full gång med att gräva ur massor och lika många dumprar kör i skytteltrafik för att frakta bort massorna och lägga dem som fyllning till vägbankar i östra delen av Skamsberget. Samtidigt går varningssignalen för sprängning och några sekunder senare detonerar salvan då berg sprängs bort för att bereda plats för den nya vägen.

Ny skoterport
Någon kilometer från Skamsberget sker avverkning av skog då stora delar av byggprojektet genomförs i obruten terräng och röjning måste ske innan några maskiner kan börja arbeta.
Bygget av det första byggnadsverket har också påbörjats. Det är en kombinerad vilt- och skoterport som byggs i höjd med Skamhed och som beräknas bli klar våren 2018.
Nästa bro som påbörjas är den allra största av de broar som ska byggas. Det är en ca 75 meter lång bro över järnvägen och den planeras påbörjas i februari 2018.

Dumprar kör i skyttelstrafik med schaktmassor