Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Starten har gått och 700 löpare är på språng mot Vansbro

Starten har gått för E 16 Run och drygt 700 löpare och gående är på väg mot målet i Vansbro.

700 löpare invigde nya sträckan

Nu är största vägbygget i Dalarnas invigt. Invigningen blev också en riktig folkfest. Över 700 personer sprang eller gick den nya sträckan för första och enda gången på lördagseftermiddagen den 21 september. Den nya vägen öppnas för trafik 30 september.

-Det är verkligen en underbar vy som jag har framför mig här från podiet. Ett hav av vita tröjor. Enligt arrangören är ni över 700 som nappat på chansen att för första och enda gång springa denna nya fina sträckning av E16. En väg som förutom ökad trafiksäkerhet också innebär en kortare restid till en mycket stor turistdestination, Sälen/Trysilområdet, konstaterade regiondirektör Cathrine Kotake från Trafikverket Region Mitt i sitt invigningsanförande.

Nöjd loppgeneral
Även motionsloppet E16 Runs ansvarige, Vansbrosimningens generalsekreterare Tomas Viker, sken lika stort som dagens sol från en klarblå himmel.
- Vi är verkligen glada över att så många har anmält deltagande till loppet och under förmiddagen var det stundtals kö för efteranmälan, vilket vi har att tacka vädrets makter för, sa Viker.
Vädergudarna visade sig från sin bästa sida denna dag i västra Dalarna. En värmande sensommarsol från en klarblå himmel och en temperatur på nästan tjugo grader.
- Jag vill också passa på att tacka alla er som haft projektet in på era knutar de senaste åren. Nu får ni alla en betydligt bättre trafikmiljö. Lika stort tack till er som passerat vägbygget och visa hänsyn till de som arbetat här samt alla ni som varit med från entreprenörernas sida och byggt vägsträckan, sa Catherine Kotake.
En av de som sprang loppet tillsammans med sin familj var vägprojektets projektledare, Åsa Bergqvist.

"Vilken fantastisk dag"
- Vilken fantastisk dag detta blev. Verkligen en fin dag för Trafikverket och vårt nybygge. Jag vill verkligen tacka alla som bidragit till att färdigställa denna nya och fina väg som vi öppnar för trafik måndag den 30 september.
Snabbast att springa den nya sträckan på sju kilometer var Emil Danielsson från Dala Järna men tävlande för Spårvägens IF. Segertiden blev 23 minuter och åtta sekunder. Emil har också gott löparpåbrå då han far, Jonny Danielsson fortfarande har det svenska rekordet på 10 000 med 27 minuter och 55 sekunder. Pappa Jonny var dock inte så många minuter efter sonen i mål.