Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Skogsavverkning för bygget av ny väg 1053
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Dags för byggstart

Efter nyår blir det full fart på arbetet med att bygga ny länsväg 1053 mellan Stöllkurvan, cirka tre kilometer öster om Sälens utbyggda flygplats och Rörbäcksnäs.

Denna information fick ett nästan fullsatt Folkets Hus i Rörbäcksnäs ta del av när Trafikverket i mitten av december genomförde ett informationsmöte om det kommande byggarbetet.
Efter mer än ett halvårs tid av juridiska processer där bland annat upphandlingen av entreprenör överklagats, är det nu klart för att starta bygget. Den sista överklagan avslogs i slutet av oktober av Kammarrätten. Samtidigt fick Trafikverket klartecken att starta upphandling av entreprenör. Det är Peab Anläggning som har erhållit uppdraget att genomföra vägbygget.
- Det innebär att huvudproduktionen för projektet kommer starta efter årsskiftet. Peab Anläggning började redan före årsskiftet att etablera sitt platskontor i anslutning till skjutbanan, säger Trafikverket projektledare, Anders Hjärtedal.

Arbetar för att ta igen försening
Samtidigt förstärks den befintliga skjutvallen. Även den befintliga skid- och skoterbron vid Stora Tandån kommer att finnas kvar efter att projektet slutförts och kan användas under tiden som byggproduktionen pågår.
- Vi undersöker möjligheten att förlänga trumman vid Gräsbäcken samt bygga holkar för strömstarar vid Stora Tandån, säger Anders Hjärtedal som också bekräftar att projektet kommer att försenas i tid.
- Vi kan inte i dag säga exakt hur stor förseningen blir men att vi kommer att bli klara efter den tidigare planeringen råder det ingen tvekan om. Däremot har vi förhoppning om att i en bra dialog med entreprenören försöka att minska förseningen så gott det går, säger Anders Hjärtedal.
När bygget av den nya vägen nu inleds kommer en tillfällig bro för byggtrafik att läggas över Sittan.  Den östra delen av den nya vägsträckningen kommer att angripas från två håll medan västra delen, öster om Sittan, börjar byggas efter påsk enligt nuvarande planering.
De permanenta broarna över Sittan och Tandån kommer att stå klara under senvåren 2020. Slutbesiktningen av vägen planeras till hösten 2020.

Grävskopa lägger sten i en maskin.