Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Schaktning av massor pågår för att göra plats för den kommande gång- och cykeltunneln under väg 68.

Omledning av 68:an underlättar bygget av cirkulationsplats

En utdragen process börjar nu närma sig slutet. Det handlar om byggnationen av cirkulationsplats Källhagen i Avesta kommun. Nu är bygget igång och ska vara klart om drygt ett år.

- Det har visserligen tagit sin tid men nu när alla bitar är på plats har vi full fart i produktionen. Vi utför och leder bygget på uppdrag av Avesta kommun, förklarar Trafikverkets projektledare, Stefan Tångring.


Dumpertrafiken är tät samtidigt som trafiken är lika intensiv på den nybyggda omledningsvägen förbi arbetsområdet vid den nya cirkulationsplatsen.

Avlastar tung trafik
Cirkulationsplatsen är en förutsättning för att Avesta kommun ska kunna bygga Lerbäcksleden. En trafikled för tunga transporter till Krylbos och dess industrier som samtidigt avlastar tung trafik från centrala delen av samhället. Samtidigt förbättras också tillgänglighet till det närliggande industriområdet, Källhagen samt skapar för kommunen möjligheter att utveckla området söder om riksväg 68 för nya industrietableringar.
- Vi har kommit igång bra även om vi fick lite bekymmer inledningsvis med att grundvatten var högt. På vissa ställen var det nästan högre än vegetationen, berättar entreprenören AB Grytnäs Grävs platschef, Magnus Cedervall.
Totalt är drygt tio personer engagerade i byggnationen. Under vårt besök kör tre dumprar skytteltrafik med massor som schaktas ur för att ge plats för gång- och cykelbron (vägport). Bron ska byggas för att knyta an till den planerade gång-och cykelbanan som ska ligga i direkt anslutning till Lerbäcksleden.
- Vi gjuter bron på plats och räknar med att inleda gjutning under tidig höst. Vi hoppas att vi kan lägga beläggning på porten och i cirkulationen före att snön kommer i vintern, säger Magnus Cedervall.

-Bygget har startat bra och vi är nu i full färd med att schakta bort massor för att göra plats för gjutformen för den nya gång- och cykelporten, berättar entreprenörens platschef, Magnus Cedervall.Foto: Stefan Bratt