Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nyasfalterad trafikplats i Romme
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafik på nya sträckningen

Från och med förmiddagen den 6 juli öppnades en bit av den nya sträckningen av riksväg 70 vid Romme för trafik. Samtidigt öppnades också tidigare avstängda Smedjebacksvägen för trafik.

Arbetet med att bygga fyrfilig väg från Romme till Gyllehemsvägen har nu pågått i knappt ett halvår. Tiden hade kommit att ta i bruk en mindre del av den nya sträckningen för att arbetet med att bygga en ny bro i höjd med Dalatravet och den gamla infarten till Smedjebacksvägen skulle starta.

– Från och med den sjätte juli fram till våren 2018 leds all trafik via den nya trafikplatsens västra på- och avfartsramper som vi nu i stort sett har byggt färdigt, förklarar projektchefen Tomas Semb från entreprenören Svevia.

Vattendom klar

När nu arbetet med att bygga den nya trafikplatsen startar före ordinarie sommarsemester inleds även arbetet med att förbereda för byggnationen av den nya bron över Tunaån.

– Som vi planerat fick vi beskedet om den nya vattendomen från Mark- och miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt före midsommar och till vår glädje är innehållet det som vi förväntat oss. När vi nu har vattendomen klar kan vi också inleda arbetet med att bygga den nya bron över Tunaån, säger Trafikverkets projektledare, Kristina Wilander-Lindström.

Att trafikanter håller och respekterar gällande hastighetsregler är bokstavligen livsviktigt för yrkesarbetare som Kalle Nyström och Daniel Jonsson. Det är deras uppdrag att svara för trafiksäkerheten inom arbetsområdet vilket bland annat sker via skyltning och tillfälliga vägmarkeringar.

”Uppför sig bra”

Deras arbetsfordon har en särskild ramp och ljustavla (TMA-skydd) som visar vilken väg bilisterna ska åka och hastighet vid den aktuella platsen. Hittills har bilisterna på riksväg 70 uppfört sig bra, anser Kalle, som också är arbetsplatsens skyddsombud.

– Ja, det måste jag säga. Vi har inte tvingats rapportera någon allvarlig incident. Någon enstaka har haft bråttom men stannat på vår uppmaning. Jag hoppas också att en del av yrkestrafikens chaufförer skulle kunna lätta mer på gasfoten, säger Kalle och fortsätter att sätta upp en ny hastighetsskylt vid avfarten till Smedjebacksvägen.

 Skyltansvarige Kalle Nyström och hans kollega, Daniel Jonsson från Svevia monterar en lämna företrädes-skylt vid nya trafikplatsen Romme.

De sista förberedelserna sker inför att nya nya påfartsrampen mot Säter beläggs med asfalt.

Text och bild: Stefan Bratt