Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Minna Pauna diskuterar senaste arbetspasset med Ingemar Nylander
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ingemar ger Minna värdefulla råd

Ingemar Nylander har snart 50 års erfarenhet av hantera en grävmaskin. Minna Pauna har ett år bakom spakarna och har under våren under sin praktik fått många värdefulla tips av erfarne Ingemar.

Att erbjuda gymnasieelever från olika tekniskt inriktade program värdefull arbetsplatsförlagd praktik är viktigt för Trafikverket. Det är även en viktig åtgärd för en entreprenör som i detta fall är det statliga bolaget Svevia.

– Absolut. Genom att vi erbjuder ungdomar och även nyanlända praktik uppfyller vi beställarens, i detta fall Trafikverkets, krav på socialt ansvarstagande. Samtidigt får vi som entreprenör koll på individer som kan vara intressanta för oss att anställa, säger Svevias projektchef Tomas Semb.

Minna Pauna är inte orolig över om hon får jobb eller inte när nu examensdagens närmar sig med stormsteg. När detta skrivs har Minna redan kastat upp studentmössan i luften.

- Jobb tror jag inte blir något problem men jag kan nog inte börja att köra grävmaskin direkt på egen hand. Det krävs mer erfarenhet innan jag är tillräckligt bra för att köra själv, konstaterar Minna.

Under tiden vi pratar om framtiden är det Ingemar som spakar maskinen och skoplass efter skoplass fylls på i lastbilarna som kör skytteltrafik där den nya avfartsrampen till Smedjebacksvägen nu byggs.

– Hon är verkligen duktig och inte minst väldigt lyhörd för de tips och råd som jag kan ge. Men, naturligtvis har Minna mycket mer nytta av tekniska hjälpmedel som nu finns att tillgå, som GPS-positionering än vad jag hade i början av min karriär. När jag började fick vi slå ur och in en bult vid ett skopbyte, säger Ingemar medan Minna tagit över maskinen och börjar att kantgräva en slänt. Ett av de arbetsmoment som Minna anser är svårast att utföra för att det ska bli rakt och slätt.

Förutom Minna har även en nyanländ person med ingenjörsbakgrund samt några ingenjörsstudenter fått praktikplats i projektet riksväg 70, Gyllehemsvägen-Rommeholen.

 Minna Pauna är nu klar med sin gymnasieutbildning till grävmaskinist.

Text och bild: Stefan Bratt