Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Brobygge i Romme
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stålbalkar förs fram över Tunaån

Utanför Borlänge för man just nu fram stålbalkar över Tunaån, på väg 70, för att kunna bygga en bro i stål och betong. Det är en av milstolparna i projektet med att bygga fyrfilig väg från Romme till Gyllehemsvägen.

Måndagen den 26 februari inleddes det som kallas ”lansering” av en bro, det vill säga en 105 meter lång bro skjuts fram över ån som sedan gjuts på plats.

– Vi håller på att lansera över två stålbalkar som ska bilda den nya bron över Tunaån. Lastbilar levererade balkarna i 30-meters längder, sedan har dessa svetsats ihop på plats och målats. Balkarna lanseras nu. Sedan ska en brobana formas, armeras och gjutas, berättar produktionschef Per Granberg vid Svevia.

Om allt går som det ska kommer lanseringen att vara klar inom loppet av ett par veckor. Formning och armering följer därefter. Bron är en så kallad samverkansbro och består av stål och betong. Den bro som samtidigt byggs i höjd med Dalatravet är en betongbro och gjuts på plats.

Förhoppningen är att bron över Tunaån ska kunna trafikeras i juni 2018.