Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Målet är att ersätta befintlig terminal med en allsidig, attraktiv och expansiv skogsproduktterminal med järnvägsanslutning i Ljusdals närhet

Järnvägsterminalen i Ljusdal

Järnvägsterminalen för skogsråvaror i centrala Ljusdal behöver ersättas med en allsidig, attraktiv och expansiv skogsproduktterminal med järnvägsanslutning i Ljusdals närhet.

Invid järnvägsstationen, mitt i centrala Ljusdal, ligger en järnvägsterminal för hantering och omlastning av skogsråvaror. Det är ingen optimal placering ur stadsplanerings- och miljösynpunkt. Den uppfyller heller inte verksamhetsutövarnas önskemål på en rationell och effektiv hantering av produkterna.

Terminalen är utpekad som riksintresse, och om nuvarande terminal ska stängas behövs ett alternativ. En ny lokalisering av en järnvägsterminal inom Ljusdals kommun har diskuterats och utretts i omgångar sedan 1990-talet. I denna förstudie har vi studerat de fyra mest lämpade alternativen: Böle, Ede, Tegeltjär och Bränta.