Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Koll på väder och trafik på Gotland

Trafikverket har ett avancerat system för att följa väderutvecklingen timme för timme, minut för minut.

Trafikverket har egna väderstationer på cirka 780 platser utmed de statliga vägarna. De mäter temperatur i luften och på vägen, luftfuktighet, vindhastighet med mera. En del stationer har också väglagskameror. Systemet är ett av de mest avancerade i världen. Väglagsinformationen vägs samman med satellitbilder och prognoser från SMHI.

Följer väderutvecklingen

Även Trafikverkets entreprenörer följer väderutvecklingen i länet. De använder informationen för att bedöma när och hur de ska inleda halkbekämpning och plogning.

Trafikcentraler

Trafikverkets trafikcentraler leder och styr trafiken. Dygnet runt hanterar de information från kameror, sensorer och detektorer utmed vägar, på broar och i tunnlar. SOS, polis och räddningstjänst larmar om olyckor som kan störa trafiken. Hit rapporterar Trafikverkets entreprenörer om arbeten på vägarna. Särskilda vägrapportörer, yrkesförare och trafikanter lämnar uppgifter om avvikelser i trafiken.