Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plogning

Så sköts din väg på vintern

Från oktober till april har vi vinterberedskap dygnet runt. Hos våra entreprenörer på Gotland finns 41 plogbilar och andra fordon för snöröjning och halkbekämpning. Du kan också rusta dig för vintern.

Trafikverket sköter de statliga vägarna – de stora vägarna som förbinder orter med varandra. På Gotland är det 150 mil väg som ska hållas säkra och framkomliga.

Tufft vinterklimat

Gotland kan få tuffa vintrar. Temperaturen växlar ofta mellan plus och minus. Det omgivande havet gör vädret fuktigt och blåsigt. Det skiljer också mellan kust och inland. På kort tid kan det slå om från torra vägbanor till kyla och snö.

Det som börjar som regn kan efter någon timme gå över i underkylt regn eller blötsnö. Vissa vädertyper ger stora mängder snö på kort tid. Snö och blåst ger snödrev som lägger sig på vägarna. Hård vind kan polera vägbanorna så att snön blir till blankis.

Mycket snö på kort tid

Ett av de svåraste väderlägena uppstår när rader av snöbyar driver in från havet. Fenomenet som kallas ”snökanon” förekommer utmed Östersjökusten och på Gotland. En snökanon kan uppstå i början av vintern när kall luft från norr eller öster sveper över det relativt varma havsvattnet. När stråken av snöbyar träffar land förstärks effekten. Lokalt kan det komma många decimeter snö på mycket kort tid. Men det är svårt att förutse var snön faller och hur mycket det kan bli.

Vad kan du göra?

Vintertrafik kräver mycket samspel. Du kan bidra på flera sätt:

  • Håll bilen rustad för vinterkörning, och kör på bra vinterdäck.
  • Vintertrafik kräver mer tid – försök att ha mer marginal.
  • Kolla väderinformationen. Ta varningarna för svårt väder på allvar. Det finns väder som är så dåligt att man bör avstå från att ge sig ut på vägarna.