Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Sara Lindskog och Ewelina Wallentinsson på byggarbetsplatsen.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sara och Ewelina har koll på intensivt vägbygge

När en ny väg ska byggas är det mycket som ska klaffa: logistiken måste fungera, rätt maskiner ska vara på plats och trafiken ska ledas fram. Sara Lindskog och Ewelina Wallentinsson ingår i teamet som leder arbetet med att bygga om Onsalavägen.

Just nu pågår ett intensivt arbete på vägsträckan mellan Forsbäck och E6, många aktörer är inblandade och rätt material måste levereras i rätt tid. För att alla bitar ska falla på plats är det viktigt att byggarbetet leds i nära samarbete med beställaren Trafikverket. Det är här Ewelina och Sara kommer in i bilden. Ewelina är arbetsledare på Wästmark, det entreprenadföretag som utför arbetet, och Sara är projektingenjör på Trafikverket.

Vad gör du på bygget Ewelina?

– Jag leder arbetet av vägbygget tillsamman med platschefen Peter Söderlund; det är väldigt lärorikt att arbeta tillsammans med en så erfaren platschef. Projektet på Onsalavägen är ganska intensivt, byggtiden är kort och det är mycket som händer samtidigt. För min del är det åtskilligt att hålla reda på, logistiken måste fungera och vi har många underentreprenörer på plats. Jag är väl något av en spindel i nätet.

Vad händer just nu?

– Nu har vi sex grävmaskiner igång på en ganska begränsad yta samtidigt som lastbilar, väghyvel och elmontörer rör sig på arbetsplatsen. Varje dag arbetar mellan 20 och 40 personer på bygget beroende på vad som ska göras. Dessutom har vi ett omfattande asfalteringsjobb framför som ska vara klart innan kylan kommer.

Vilka är de största utmaningarna?

– Det är definitivt trafiken, svarar Ewelina snabbt. Att få trafiken att rulla utan längre avbrott. Dessutom är logistiken viktig, att få allt på plats. Vi har ett tajt tidsschema där mycket händer samtidigt. Det är också många som bor intill byggområdet. Därför tar både jag och Peter, vår platschef, oss tid för att prata med närboende och svara på deras frågor. Det underlättar för oss att ha en bra relation till dem.

Vad gör du i projektet Sara?

– Jag är projektingenjör på Trafikverket som är beställare av vägentreprenaden. Det innebär att jag är en riktig mångsysslare, säger Sara. Bland annat stöttar jag byggets projektledare och hjälper byggplatsuppföljaren en hel del. Det innebär bland annat att jag ser till att det som byggs stämmer överens med vad som står i bygghandlingarna. Jag har ett finger med i det mesta som gäller byggproduktionen.

Hur går bygget, håller ni tidsramarna?

– Bygget flyter på bra, trots att vi har en begränsad yta att jobba på med tät trafik och ett känsligt Natura 2000-område på andra sidan vägen, säger Sara. Det är många fördelar med att jag och Ewelina arbetar så nära varandra som vi gör; vi kan stämma av vad som behöver göras och fatta snabba beslut som rör bygget. I november 2018 ska sträckan Forsbäck-E6 vara klar.

Är det något ni skulle vilja säga till alla bilister?

– Var rädd om oss, vi som jobbar här är dina medmänniskor, svarar Ewelina. Det är viktigt att du som kör tar hänsyn och håller hastigheten.

- I det stora hela har det fungerat bra; därför vill vi tacka alla trafikanter för tålamod och visad hänsyn under tiden vi bygger en säkrare väg, säger Sara.