Med ett utbyggt dubbelspår blir kapaciteten på banan större, och därmed kan turtätheten öka för både person- och godståg. I och med utbyggnaden ökar också den tekniska standarden på hela Västkustbanan. Detta innebär att hastigheten kan höjas, vilket förkortar restiden och även ger en större tillförlitlighet.
Transporter av människor och gods påverkar i hög grad miljön. En av de största vinsterna med en ökad järnvägskapacitet är att mer trafik kan flyttas över från väg till järnväg. Det ger positiva effekter på miljön eftersom koldioxidutsläppen minskar.
Ytterligare en effekt av att Västkustbanan byggs ut är att trafiksäkerheten blir högre. Där dubbelspåret är färdigt har alla plankorsningar mellan väg och järnväg byggts bort och ersatts av antingen broar eller vägportar.
Då tunneln byggs försvinner barriäreffekten i form av järnvägsspår i centrala Varberg. Det skapar möjlighet till bättre kontakt mellan staden och vattnet. Samtidigt frigörs centralt belägen mark för nybyggnation där bangården ligger idag.
Tankarna att bygga ut Västkustbanan mellan Varberg och Hamra, pågick under många år och 2013 gav regeringen tillåtlighet för deletappen genom Varberg. Den 31 augusti när den nationella planen togs var en utbyggnad till dubbelspår på banan med och projekt Varbergstunneln kunde fortsätta med sin planering.
Implenia är totalentreprenör och ansvarar för att konstruera och bygga dubbelspår och tunnel. Varbergs kommun, Region Halland och Jernhusen är medfinansiärer till projektet.
Det nya dubbelspåret på Västkustbanan är planerat att öppna för trafik år 2024. Därefter rivs den gamla anläggningen och arbetsområden återställs.