Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Undersökning vid kvarteret Renen

Vi undersöker marken vid kvarteret Renen genom så kallade geofysiska mätningar. Med mätningarna får vi en bättre kännedom om berget och bergets sprickor samt hur föroreningar har rört sig i området.

Vi börjar med undersökningen i slutet av juni och den kommer att pågå i cirka två veckor.

Hur går undersökningen till?

När vi gör geofysiska undersökningar lägger vi ut kablar och med jämna mellanrum mätare, så kallade geofoner. Med hjälp av en vibrationsplatta kommer vibrationer att fortplanta sig i marken, hastigheten på vibrationsvågen är olika för jord och berg. Geofonerna fångar sedan upp hastigheten samt de vinklar som vågen kommer in till geofonen.

– Genom undersökningen kan vi därmed exempelvis se om det finns större sprickor i berget. Vi kommer även att mäta markens förmåga att leda ström, berättar Jesper Mårtensson, ansvarig för miljö och tillstånd i projektet.

Kommer vibrationerna att kännas av?

– Nej, allmänheten kommer inte att märka av undersökningen, mer än att de kommer att se vår utrustning och personal i området, säger Jesper Mårtensson.

Vad används resultatet av undersökningen till?

– Resultatet av de geofysiska mätningarna tar vi till hjälp när vi ska borra och provta grundvattnet, avslutar Jesper Mårtensson.

Liknande mätningar har tidigare utförts i samband med undersökningar längs med den planerade järnvägslinjen.