Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

3D-bild av ny tågplattform i Varberg
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Entreprenör tilldelad för Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg–Hamra

Implenia Sverige AB har tilldelats uppdraget att bygga Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg–Hamra. Kontraktsskrivning är planerad att ske i närtid.

Ingen begäran om överprövning hade kommit in när avtalsspärren löpte ut under torsdagen den 7 juni.

– Vi är glada att snart kunna skriva kontrakt. Det gör vi efter en lång process och ett grundligt upphandlingsarbete, säger Jonas Melén upphandlingsansvarig.

Implenia Sverige AB har många års erfarenhet och kompetens inom utmanande infrastrukturprojekt i Sverige bland annat när det gäller betongkonstruktioner, broar, tunnlar och bergrum. Implenia Sverige AB ingår i Implenia Group, som är en leverantör av byggtjänster i Schweiz. Koncernen har också en stark ställning på den tyska, österrikiska och norska infrastrukturmarknaden.

– När vi har skrivit kontrakt ska vi fram till byggstart och tillsammans med Implenia Sverige AB först planera och projektera det vi ska genomföra. Byggstarten är beräknad till senare delen av 2019, säger Per Rydberg, projektledare.

Fakta:

  • Utbyggnad till dubbelspår i tunnel under Varberg är en del i utbyggnaden av hela Västkustbanan mellan Göteborg och Lund.
  • Avsikten med utbyggnaden är att skapa ett snabbt, effektivt och miljövänligt transportmedel för både människor och gods.
  • Entreprenaden sträcker sig över cirka nio kilometer och innebär byggnation för spår, broar och andra byggnadsverk för både person- och godstågen i en komplex trafikerad spårmiljö. Under centrala Varberg kommer järnvägen att gå i en cirka tre kilometer lång tunnel.
  • All person- och godstrafik på befintlig Västkustbana ska under hela entreprenaden kunna pågå. Även tågtrafiken på Viskadalsbanan ska pågå under större delen av entreprenaden.