Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Första sprängningen sker ovan jord i Lassabacka

På eftermiddagen, onsdagen den 15 januari, spränger vi i Lassabacka. Det är den första sprängningen i arbetet med dubbelspår på Västkustbanan. Någon annan sprängning är inte igång.

-Vi börjar spränga i Lassabacka ovan jord för att det ska byggas fem nya spår väster om den befintliga järnvägen eller Västkustbanan. Idag är det ett berg i vägen som vi måste spränga bort. Sprängningen kan höras, men det är en liten salva och eftersom vi är nära järnvägen så kommer ingen att känna något särskilt av den, säger Lilly Bengtsson, chef för Mark & VA-arbeten på Implenia.

Inga särskilda åtgärder behöver vidtas på grund av sprängningen. I Lassabacka kommer tiden för att spränga vara på förmiddagen och på eftermiddagen, måndag till fredag, och som mest två gånger per dag.

Det kommer att finnas flaggvakter på Kattegattleden (gång- och cykelbanan). De ser till att det är säkert för gång- och cykeltrafiken genom ett kortare stopp vid sprängningarna.

Upplever du att du blir störd kan du alltid höra av dig med frågor och synpunkter till vårt Kontaktcenter på telefon 0771-921 921. Vi kan svara måndag–fredag klockan 8-16.00. För trafikinformation och akuta fel som kräver omedelbar åtgärd, har vi öppet dygnet runt. Du kan också mejla till varbergstunneln@trafikverket.se.

Vi håller på att ta fram en prenumerationstjänst för sprängningar. Det innebär att du kan få meddelanden en tid innan sprängning om du väljer att prenumerera.

Fakta: Så här går en sprängning till

Arbetsmoment vid sprängning ovan jord
1. Rensning av jord
2. Borrning ner i berget
3. Laddning med sprängmedel
4. Täckning
5. Varningssignal följt av sprängning
………………………. Varning sprängning
_____________ Sprängning avslutad
6. Lastning sprängt berg

Arbetsområde LassabackaArbetsområde i Lassabacka. Foto: Implenia

Bottigg sprängning LassabackaBorrigg för sprängning. Foto: Implenia