Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Nu startar sprängningarna i Järnvägsparken

På måndag den 30 mars börjar sprängningarna i Järnvägsparken för att förbereda för servicetunneln som ska gå bredvid tågtunneln. I slutet av april börjar vi sedan spränga oss in i berget söderut mot Breared.

I början kan det bli flera sprängningar per dag men när vi kommer djupare ner i berget blir det oftast en per dag. Inledningsvis kommer vi att spärra av ett område runt Järnvägsparken och tågstationen med flaggvakter i några minuter vid varje sprängning. Var gärna ute i god tid när du ska ta dig till och från tågperrongerna.

- Vi ska undvika tider då det är många resenärer som passerar till eller från perrongerna. Jag har blivit lite av en expert på att läsa tågtabeller, säger Roger Norman, områdeschef Centrum och Norr på Implenia.

I slutet av juni börjar vi spränga oss längre in i berget och då upphör avspärrningarna igen.

I Breared pågår det också sprängningar fram till midsommar för att förbereda bergtunnelns södra mynning. Där börjar vi spränga fram tunneln norrut efter sommaren.

- Allt går enligt plan och just nu håller vi på med losshållning för tunnelpåslaget, säger Peter Claesson, områdeschef Syd på Implenia.

Förvarning med signaler och avspärrning med flaggvakter
Innan sprängning låter korta varningssignaler och efter sprängning en lång ihållande signal. Skyltar om att sprängning pågår sätts upp innan och flaggvakter står utplacerade för att alla ska hålla behörigt avstånd från arbetsområdet. Ingen behöver vara rädd för att skadas. Du behöver heller inte plocka bort saker ur fönster eller från väggar. Men undvik att stå nära fönster och dörrar som vetter mot sprängplatsen när varningssignalen ljuder.

Det du kan känna är vibrationer men de är inte farliga.

Prenumerera på vår förvarningstjänst
Du som bor eller verkar 300 meter från våra arbetsområden kan anmäla dig för att få ett sms, e-post eller röstmeddelande cirka en halvtimme innan vi spränger.

Du hittar anmälningsformuläret för förvarningstjänsten under fliken ”Förvarningstjänst sprängning” eller genom att klicka här.