Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Borriggen Ingeborg på plats vid Järnvägsparken. Foto: Implenia

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Välkommen borriggen Ingeborg

Nu börjar vi närma oss starten på bygget av bergtunneln under Varbergs centrum. Projektets första tunnelborrigg är på plats och redo att påbörja sitt arbete genom berget under maj. Tre ytterligare borriggar behövs och kommer senare.

Borriggen har fått namnet Ingeborg, efter en kraftfull kvinna med stor makt i Varberg på 1300-talet. Ingeborg kommer att borra för injektering (tätning av berg), sprängning och bergbult (för förstärkning efter sprängning). Senare kommer hon att få sällskap av ytterligare tre tunnelborriggar i arbetet med bergtunneln.

Ingeborg kommer att börja borra för servicetunneln i Järnvägsparken. Detta blir startskotten för hela bergtunneln, som ska bli cirka 2,8 kilometer lång och bestå av den mindre servicetunneln och den större tågtunneln. Totalt kommer vi att ta ut cirka 1 275 000 ton eller 425 000 m3 berg innan de båda parallella tunnlarna är färdigsprängda. Det motsvarar cirka 70 procent av Globens volym.

Ingeborg är numera också en kraftfull borrigg
Ingeborg väger 50 ton, är cirka 18 meter lång och 4,8 meter hög med hytten i förhöjt läge, vilket ger en bättre översikt över arbetet. Hon kan borra upp till 13 meter i höjd och 17 meter i bredd med tre armar eller bommar samtidigt.

Varje bom är försedd med en borrmaskin. Borrmaskinerna är datorstyrda för exakt rätt position och längd på borrhålen. De är vattenkylda och förbrukar cirka 120 liter vatten per minut. Vattnet renas och återanvänds för att minska miljöpåverkan.

Borrar samma sträcka som sprängs
Ingeborg kan borra upp till 29 meter långa hål och det behövs för injekteringen innan en sprängning. Vid borrning för sprängning kommer hon att borra samma sträcka som vi ska spränga – från två till sex meter innan vi kan ladda borrhålen med sprängmedel.

Totalt tar en sprängning cirka ett dygn med förberedelse, genomförande och efterarbete. Själva sprängningen pågår bara i runt några sekunder och hörs som ett dovt mullrande.

Vid varje sprängning kommer vi att komma mellan två och sex meter framåt i berget, beroende på var i tunneln vi är. Under Varbergs centrum kommer vi att gå extra försiktigt fram för att minska vibrationer.