Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Foto: Kasper Dudzik

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sprängning pågår i berget

Nu har vi startat arbetet med borrning och sprängning för bergtunneln som dubbelspåret ska gå i under Varberg. Bergtunneln blir cirka 2,8 kilometer lång och vi planerar att vara klara med sprängarbetet för den runt årsskiftet 2022-2023.

Bergtunneln består egentligen av två parallella tunnlar: den mindre service- och räddningstunneln och den större tågtunneln. Mellan dem går det flera tvärtunnlar.

Vi frågade Johan Asplund, blockchef för bergtunneln hos entreprenören Implenia om arbetet med bergtunneln som har startat i centrala Varberg.

När är tunnelarbetet färdigt?
– Vi planerar för genomslag i service- och räddningstunneln under hösten år 2021. Att vi gör ett genomslag betyder att vi har sprängt ut hela tunneln och att den är öppen rakt igenom. Runt årsskiftet 2022-2023 räknar vi med att göra ett genomslag i tågtunneln och då är också sprängarbetet för bergtunneln klart. Sedan följer en mängd andra arbeten innan tåget kan börja rulla genom tunneln i slutet av 2024, säger Johan Asplund.

Hur ofta sker sprängningar i bergtunneln?
–  Från den norra tunnelmynningen och cirka 200-300 meter söderut är det bitvis liten bergtäckning över tunneln. Här spränger vi med mindre salvor och går extra försiktigt fram för att få ett säkert tunnelarbete. Det gör att arbetet inledningsvis går lite långsammare då vi inte kan skjuta så stora salvor men vi spränger nästan varje dag. När vi har kommit längre in i tunneln och också börjat spränga ut den söderifrån kommer det att bli dagliga sprängningar. Vi spränger på vardagar på varierande tider men aldrig senare än klockan 22, säger Johan Asplund.

Själva sprängningen tar runt 10 sekunder men för- och efterarbetet kan ta cirka ett dygn. I filmen ser du hur det går till när vi spränger för servicetunnelns norra mynning, som kommer finnas i Järnvägsparken.