Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Första pusselbiten på plats mot utbyggnaden av dubbelspår

Den nya Getteröbron som är klar är en viktig pusselbit för projektet i utbyggnaden av Västkustbanan och med tunnel under staden. Det är också viktigt för att Varberg som stad, hamnen och handelsområdet ska kunna fortsätta utvecklas.

"Varje år ökar befolkningen i Västsverige (Halland, Värmland och Västra Götaland) med cirka 25 000 invånare vilket i stoleksordningen motsvarar en mindre kommun och det ställer förstås krav på att öka tillgängligheten i den här regionen så att folk kan leva och transporteras grönare, smidigare och smartare", säger Mathias Wärja, projektchef Trafikverket, i sitt invigningstal.

"Nu när vi har nya Getteröbron på plats kan vi på riktigt starta med utbyggnaden av dubbelspår på Västkustbanan. Det innebär nu att vi att vi kan börja flytta godsbangården och börja bygga den i norra delen av Varberg", säger Mathias.

Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande, ser även hon den nya Getteröbron som "en viktig milstolpe för kommunens stora stadsutvecklingsprojekt med dubbelspåret förstås, Västerport och flytt av hamnen. Den är byggd för att hålla för tyngre transporter till och från hamnen och den viktig i den framtida utvecklingen för att göra bättre trafiklösningar för hela handelsområdet i Lassabacka. Hur det exakt ska göras får ske i dialog med handlare och fastighetsägare". Varbergs kommun är enligt henne glada för att "ta emot den nya bron och förvalta den". Hon tycker det blir "spännande att se helhetsintrycket när den gamla bron är riven", vilket sker under hösten.

Se Mathias och Ann-Charlottes invigningstal i sin helhet i filmen nedan.

Peter Lidemar, entreprenadledare byggnadsverk Trafikverket, och John Lärke, betonchef betong Implenia svarar på några frågor om bron. Se filmen nedan. Här kan du läsa mer frågor och svar.