Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Pipfynd gladde arkeologer

En viktig del i projektet är att vi värnar om kulturmiljön och det ser arkeologerna till att vi gör. Arkeologerna har arbetat under större delen av år 2020 i centrum för att undersöka området innan vi börjar bygga på en yta.

I november hittade Arkeologerna en mängd trasiga kritpipor i området mitt emot kvarteret Verkstaden och söder om stationshuset.

På denna plats har det på 1700-talet legat en fabrik där man tillverkade tobakspipor. Pipebruket startades 1756 och lades ner någon gång innan år 1800.

- Vi började misströsta först eftersom vi bara hittade några enstaka pipor. Det brukar vara vanligt att hitta pipor i denna typ av stadsmiljö där det legat en pipfabrik. Så när vi hittade 1,5 kilo kritpipor samtidigt blev det jackpot, säger Elisabeth Schager, projektledare på Arkeologerna.

Idag vet inte arkeologerna så mycket om Varbergs pipproduktion. Det är mycket mer kunskap om exempelvis pipor från Alingsås (som också hittats i området) eller från Stockholm. Men det blir det ändring på nu.

- Det som är extra roligt och viktigt för Varbergs och pipebrukets historia är att vi hittat flera hittills okända piptyper och stämplar. Nu kan vi få en ökad kännedom om vilka pipor som tillverkats i staden. När vi sedan analyserar piporna närmare så kommer vi få veta mer om Varbergs specifika tillverkningsmetod och hantverksskicklighet bland arbetarna i fabriken, säger Elisabeth Schager.

Det verkar som att piporna är tillverkade efter en engelsk förebild på 1700-talet.

- Vi kommer att specialgranska piporna när analysarbetet tar vid efter det att fältarbetet är klart denna vecka (vecka 50). Det kan hända att vi också behöver titta till något mer schakt innan jul. Efter jul kommer vi att avsluta fältarbetet med de två sista ytorna. När exakt det blir vet jag inte ännu, avslutar Elisabeth Schager.

Bilden visar tre pipor från 1700-talet som arkeloger hittade centralt i Varberg i november.
Pipfynd från 1700-talet i centrala Varberg.Foto: Kulturmiljö Halland