Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plattform med vy söderut mot tunneln. Västra trågväggen skymtar till höger. Illustration Abako.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi söker konstnärer till Varbergs framtida station

Trafikverket, Jernhusen och Statens konstråd har startat en upphandling för att söka konstnärer som vill vara med och skapa konst för Varbergs framtida station.

Nya stationen, där konsten kommer att synas, ska fungera som en länk mellan Varbergs stadskärna och havet.

Upphandlingen sker genom två separata delar där konstnärer bjuds in för uppdrag 1 och för uppdrag 2. Första uppdraget gäller konst på den västra sidan av trågväggen, som är 3000 kvadratmeter stor. Produktionsbudgeten görs av parterna gemensamt och är för denna del upp till 2,5 miljoner kronor exklusive moms.

Utlysningen av uppdrag 2 sker senare i vår eller försommar och här är produktionsbudgeten ännu inte fastställd.

- Konsten anpassas till de givna förutsättningar vi har projekterat idag och kommer vara en permanent del av stationen i framtiden, säger Mathias Wärja, Trafikverket och projektchef för Varbergstunneln.

Beställare av konsten är Trafikverket och Jernhusen i samverkan med Varbergs kommun. Statens konstråd och kommunen är med i styrgruppen för hela konstprojektet. En viktig del i samarbetet är hur de olika delarna i respektive projekt ska kunna knytas samman och skapa en väl gestaltad helhetsmiljö. Här kan konsten få en central roll.