I samband med att Trafikverket 2010 byggde en viadukt över järnvägen i den västra delen av centrala Bräcke byggdes också en cirkulationsplats till E14. Både skyddade och oskyddade trafikanter upplever cirkulationsplatsen som mycket trafikosäker och det har varit en del incidenter i form av trafikolyckor där. Södergående trafik kommer många gånger in i cirkulationen med för hög fart och kör rakt in i mittpartiet eller kanar över på trottoaren.
Det saknas separerad gång- och cykelväg både i anslutning till den västra och östra infarten till samhället. Hastigheten genom Bräcke är sänkt till 60 kilometer i timmen, men det har framförts önskemål på orten om fler trafiksäkerhetshöjandeåtgärder.
Spårspring, det vill säga att personer otillåtligen går på eller passerar järnvägen, är vanligt förekommande vid stationsområdet i Bräcke. Den södra infarten till stationsområdet löper längs E4 och skiljer tätorten från ett parkområde och en småbåtshamn. Det går idag bara att ta sig till dessa två områden genom en gångtunnel vid järnvägsstationen eller via en viadukt vid den norra infarten, vilket förklara en stor del av problemet med spårspring i området.
Syfte och mål
Målet för åtgärdsvalsstudien är att få samsyn mellan viktiga aktörer om nuvarande brister och behov, mål och åtgärder som behöver görs för att öka säkerhet, tillgänglighet, miljö och hälsa längs E14 och Norra stambanan genom Bräcke.
Resultatet av studien ska sammanställas i en rapport med rekommenderade trafikslagsövergripande åtgärdsförslag enligt fyrstegsprincipen som bedöms kunna genomföras fram till målåret 2030. År 2030 är valt med hänsyn till planperioden för nationell plan och länstransportplan för investeringar i infrastruktur (2018-2029).
Tanken är att resultatet kan fungera som ett gemensamt planeringsunderlag för de olika aktörerna.
Tidplan
Arbetet med studien genomförs under hösten 2018 och vintern 2019 och beräknas vara klar i slutet av maj 2019.