Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mittbanan, järnvägsbanken Stora helvetet

Vi bygger en ny järnvägsbro för Mittbanan över Stora helvetet. Bron ska ersätta den befintliga järnvägsbanken.

Mittbanan över ravinen med det något speciella namnet Stora helvetet, byggdes i slutet av 1800-talet. Under åren har järnvägsbanken över ravinen drabbats av rörelser och sättningar som hela tiden övervakats noga med hjälp av skredvarningssystem. Mellan år 2013 och 2015 stängdes sträckan på grund av omfattande förstärkningsarbeten av järnvägsbanken.

Parallellt med förstärkningsarbetena började Trafikverket jobba för att hitta en mer permanent lösning över Stora helvetet och vi fattade beslut om att bygga en ny bro över ravinen.

Regeringen har särskilt tilldelat 100 miljoner till projektet, som växlas upp med EU-finansiering.

Arbetet med att bygga bron är nu inne i sitt slutskede. Arbetet med själva bron blev klart sommaren 2018. Därefter belades bron med räls. Den nya järnvägsbron ska vara klar för trafik vintern 2018/2019 för att möta det behov som finns i samband med att alpina VM hålls i Åre 2019. Den befintliga järnvägsbanken rivs under 2019 och kommer att minskas med ungefär hälften jämfört med dess nuvarande höjd.

Periodvis kan det vara begränsad framkomlighet på E14 sträckan Östersund-Trondheim under byggtiden 2016-2019. Var gärna ute i god tid. Järnvägstrafiken kommer att fungera under större delen av tiden.

Den nya järnvägsbron ska vara klar för trafik vintern 2018/2019 för att möta det behov som finns i samband med att alpina VM hålls i Åre 2019.

Trafikavstängning

När den nya bron ska kopplas ihop med det befintliga spåret är järnvägen förbi Stora helvetet avstängd. Avstängningen gäller från den 21 september 2018 klockan 18.30. För mer information för dig som reser väster ut från Storlien besök ditt tågbolags webbplats.