Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kontaktledning bland snötäckta fjäll och grantoppar

Kontaktledning Duved-Norska gränsen

Elektrifiering av järnvägen hela vägen till norska gränsen är ett delprojekt i Stora helvetet och sker i samarbete med norska staten som också arbetar med att elektrifiera på norska sidan.

Upphandling av entreprenad för elektrifiering pågår är klar och byggstart planeras till oktober 2017. Projektet kommer att starta med förstärkningsledning mellan Duved och Storlien 2017-2018 för att öka den elektriska kapaciteten för tågdriften. Därefter´, under 2019, ska helt ny kontaktledning monteras på delen mellan Storlien och norska gränsen som idag inte är elektrifierad.

Åtgärden innebär att eldrivna tåg kommer att kunna trafikera sträckan Storlien – Norska gränsen. På sikt, när BaneNor elektrifierat Meråkerbanan, kan eldrivna spårfordon trafikera ända till Trondheim och där ansluta mot Jernbaneverkets övriga elektrifierade banor. Det kan bli stora positiva miljöeffekter på lång sikt med en avlastning på vägnätet.