Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Liftkran på byggarbetsplats

Broläge måste höjas

Variationerna av vattennivåerna i Indalsälven har visat sig vara högre än vad som tidigare har beräknats. Detta innebär att Trafikverket, som just nu genomför ett projekt med att bygga ny bro i Lit över Indalsälven måste höja båda brolägens höjd.

Byggnationen av den nya bron har varit reducerad den senaste tiden på grund av Indalsälvens vattennivåer. Förhöjda vattennivåer mot vad som framgick av kontraktet mellan Trafikverket och entreprenören Peab, upptäcktes före årsskiftet och sedan dess har arbetet pågått med att hitta lämplig lösning.

– Vi har upptäckt problemet i tid. Värre hade det varit om brobygget kommit längre. Nu justerar vi brohöjden och min förhoppning är att den ursprungliga tidplanen kan hållas, vilket innebär att den nya bron ska stå klar hösten 2019, säger Trafikverkets projektledare Samuel Nilsson.

Vägplanen har korrigerats och samråd har skett med berörda närboende.

– Vi har mött stor förståelse från närboende för den uppkomna situationen. Alla vill vi nå samma mål - den nya bron ska bli färdig, säger Samuel Nilsson.

Enligt de nya beräkningarna kommer bron att höjas 50 centimeter på södra sidan och 70 centimeter mot norra landfästet. Orsaken till missbedömningen dialogiseras mellan Trafikverket och berörd projektingskonsult.

– Någon har räknat fel men i nuläget vet vi inte vem eller vilka som kan ställas till ansvar och stå för de merkostnader som en brohöjning för med sig, förklarar Samuel Nilsson.