Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plogbil på vinterväg

Så sköts din väg på vintern

De statliga vägarna sköts av entreprenörer som arbetar på uppdrag av Trafikverket.

Driften av vägarna i Jönköpings län är indelad i fyra så kallade driftområden. I varje område finns en entreprenör som svarar för underhållet. Entreprenörerna plogar, saltar och sandar, river is och tar bort snö, tinar trummor och röjer stormfällda träd. Mellan de intensiva snöröjningsperioderna underhåller de vägräcken, kantstolpar och viltstängsel. De sköter rastplatser, busshållplatser och trafiksignaler.

Entreprenörerna har en tät dialog med Trafikverket och de har tillgång till avancerad väderinformation. Halkbekämpningen sker ofta redan innan temperaturen faller för att hindra att vägbanorna fryser. Plogbilarna rullar redan när de första flingorna faller.

I den så kallade Göteborgsbacken på väg 40 väster om Jönköping har värmeslingor lagts ner i vägen för att minska risken för att lastbilar fastnar i backen.

Snöröjning och halkbekämpning

I Jönköpings län finns ungefär 155 enheter för snöröjning och halkbekämpning. Normalt kostar vinterväghållningen i Jönköpings län 80 miljoner kronor per år.
Ungefär 30 procent av kostnaden är fast ersättning. Det inkluderar bland annat hyra av plogar, saltspridare, lagringsplatser och jourersättning till chaufförer och beredskapshavare. Trafikverket prioriterar vinterväghållningen, och oavsett hur omfattande vintern blir så skapas ekonomiskt utrymme för att uppnå den standard som är beställd.

Salt på de stora vägarna

Halka bekämpas med salt och sand. I Jönköpings län används i princip salt på de stora vägarna som har mycket trafik. Sand är effektivt bara på vägar med lite trafik. Saltet gör att vägen kan vara fri från snö och is även när det är kallt. Saltet har bäst effekt om det sprids innan temperaturen sjunker och nederbörden faller. Därför kan man se saltspridare i arbete på torra vägbanor vid plusgrader.

I Jönköpings län använder Trafikverket salt på knappt 167 mil väg och sand på 328 mil.
Läs mer om hur och varför Trafikverket använder salt på vägarna