Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ett tåg som åker i solnedgång.

Sandhem–Nässjö, förbättrad framkomlighet och hastighetshöjning vid nio tågstationer

Trafikverket har tagit fram förslag på åtgärder som ska öka kapaciteten och minska restiden på Jönköpingsbanan mellan Falköping och Nässjö.

Vi arbetar för att kunna höja kapaciteten på järnvägen och på så sätt även minska restiderna. Det gör vi genom att möjliggöra att tåg kan köra in på stationer från båda hållen samtidigt. De stationer som omfattas av arbetet är Vartofta, Sandhem, Mullsjö, Habo, Bankeryd, Huskvarna, Tenhult, Forserum och Äng. I projektet ingår även att höja hastigheten till 160 kilometer i timmen på en del sträckor och att bygga om vissa plankorsningar. Några av dem kommer att stängas helt.

Fyra nya planskilda korsningar

I november 2015 fastställdes en riktlinje som gör att vi behöver bygga bort fyra plankorsningar:

  • I Sandhem bygger vi en ny gång- och cykelbro, tar bort plankorsningen för biltrafik och bygger ersättningsväg.
  • I Vartofta bygger vi en ny vägbro med anslutningsvägar.
  • I Äng bygger vi en ny vägbro med anslutningsvägar.
  • I Bankeryd planerar vi att bygga en vägbro, men detaljplanearbetet är inte klart ännu.

Strukton Rail är entreprenör, och affärsformen är utförandeentreprenad. Sweco är byggplatsuppföljare i projektet.       

Pågående och planerade arbeten under 2021

Äng
Arbete pågår med byggandet av ny vägbro och anslutningsvägar. Vi räknar med att arbetet ska bli klart och öppnas för trafik helgen 10–11 april (vecka 14). Den befintlig plankorsning stängs då av och trafiken kommer att ledas över den nya vägbron med tillhörande ersättningsvägar. 

Vartofta
Förberedelse - och markarbeten pågår för en vägbro som sedan ska ersätta befintlig plankorsning. Den nya vägbron beräknas bli klar och öppnas för trafik i mitten av november 2021. 

Tenhultssjön
Vi har precis påbörjat bygget av en nya gång- och cykelporten vid Tensjön och den planeras bli klar klar i mitten av juni 2021. 

Bogla
Senare under året planerar vi även att bygga en ny vägbro i Bogla.