Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ölandsbron en glittrig soldag

Foto: Freja Kalderén

Ölandsbron kopplar ihop samhällen

För de flesta är Ölandsbron idag en självklarhet. Men när den invigdes 1972 var den Europas längsta bro och ivrigt omskriven i svensk och internationell press.

Wiola Hägglöf var i 40 år chef för Kalmar Turistbyrå. Hon är en av dem som har varit med under Ölandsbrons långa resa. Tankarna om bron fanns länge, men 1972 kunde de efterlängtade 6 072 meter, som sträcker sig över Kalmarsund, invigas. Ölandsbor, specialinbjudna gäster och även kronprinsen, som snart skulle bli kung Carl XVI Gustaf, var på plats.

– Idag tar de flesta bron för givet. Men när den byggdes var intresset för bron enormt.

Sätten att uppmärksamma bron var många och kreativa. Innan bron var helt färdigbyggd arrangerade en välkänd krögare från Kalmar en middag i en av de sista pelarna mot fastlandet. Gästerna njöt av en middag i Ölandsbron, omgivna av cementkonstruktioner och brusande hav.

Bron som frihetssymbol

Ölandsbron förenklade resan mellan Kalmar och Öland. Bron integrerade två samhällen och möjliggjorde arbetspendling och en lätthet att ta sig runt i regionen.

– I början hade vi köer utanför turistbyrån. Människor hade kommit för att själva testa att åka över bron. Den blev en attraktion i sig.

Ölandsbron bidrog till ett uppsving för turistnäringen och det arrangerades ständiga evenemang för att bibehålla intresset. De följande åren fortsatte intresset för bron.

– De första åren efter brons invigning hade vi en turistinformation på Svinö, ön utanför Kalmar som Ölandsbron passerar. Där visade vi bilder på byggprocessen och hade även ett litet kafé.

En länk mellan människor

Turistbyrån delade tillsammans med dåvarande Vägverket (idag Trafikverket) ut priser till de ovetande bilister som råkade passera bron vid rätt tillfälle.

– När vi skulle dela ut pris till den miljonte bilen ställde vi oss vid bron och då kom en liten buss. Det visade sig vara en känd sånggrupp från USA "Delta Rhythm Boys" som var på turné. Det var väldigt kul.

Idag är Wiola pensionär sedan två år, men som boende i Kalmar är hon ständigt nära Ölandsbron.

– För mig är bron mer än en funktion. Den är ett utropstecken och ger möjlighet att enkelt ta sig över till Öland. En naturlig länk för att uppleva Öland eller bara åka och handla något i en specialbutik.

Ölandsbron innehar inte längre titeln som Europas längsta bro, men betydelsen för regionen är fortfarande central.