Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafik på ölandsbron

Foto: Kerstin Ericsson

Underhållsarbete stärker Ölandsbron

Ölandsbron är en viktig livsnerv för pendlare, turister, besökare och näringsliv. 2017 startade ett omfattande underhållsarbete för att stärka brons livslängd, ett arbete som blev klart i maj 2020.

Arbetet på Ölandsbron klart

I maj 2020 gick den omgången av stora underhållsarbeten på Ölandsbron i mål. Sedan 2017 har Trafikverket genomfört underhållsarbeten på bron för att fortsatt kunna erbjuda en smidig resa mellan Öland och fastlandet. 

Vi säkrar Ölandsbrons livslängd

18 600 fordon passerar i snitt bron per dygn, sommartid är medeldygnstrafiken 25 000 fordon. Det innebär starkt slitage på bron genom ständigt nötande samtidigt som hav och vindar påverkar brons konstruktion och livslängd. Underhållsarbetet som utförts mellan 2017 till 2020 är nödvändigt för att Ölandsbron ska vara fortsatt stark och robust.

Det här har vi gjort 2017-2020 för att rusta upp Ölandsbron:

  • Reparation pendellager (16 st pendellager).
  • Byte beläggning och tätskikt (sammanlagt 11 650 kvadratmeter).
  • Reparation kantbalkar (1 820 meter).
  • Byte av avvattningssystem.
  • Byte av rörliga lager på lågbrodelen.

Och redan nu förbereder vi också för framtidens renoveringar och reparationer. 2025–2029 kommer vi troligtvis att arbeta vidare med tätskiktet och göra ytterligare betongreparationer.

Trafikverket har utsett entreprenören Svevia att utföra underhållsarbeten på bron. Allt underhållsarbete utförs i en totalentreprenad, vilket innebär att entreprenören både projekterar och utför arbetet.

Vi älskar Ölandsbron

Ölandsbron skapar förutsättningar för ett levande Öland, nu och i framtiden. Vi vill bevara bron och därmed ge resenärer, trafikanter och godstrafik ett smidigt, tryggt och säkert sätt att ta sig till och från Öland. Därför gör vi periodvis planerat underhållsarbete av bron. Det är både tids- och kostnadseffektivt att underhålla och renovera den befintliga Ölandsbron jämfört med att till exempel bygga en ny bro.