Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bakgrund, E4 Ljungby–Toftanäs

Under 1999 satte vi upp mitträcke på motortrafikleden, och det minskade antalet svåra olyckor kraftigt. Men den ständigt ökande tunga trafiken har skapat nya problem och det inträffar många incidenter och olyckor.

Utbyggnaden innebär väsentligt förbättrad trafiksäkerhet och framkomlighet för näringslivets transporter, något som är viktigt både lokalt, regionalt och nationellt. Andelen lastbilstrafik är mycket hög, 30 procent, och det leder till många olyckor. Vi tvingas stänga av E4 minst en gång i veckan. Det är inte ovanligt med omledningstider på upp emot ett halvt dygn genom de närliggande orterna.

Problemen på sträckan är huvudskälet till att denna del av E4 lyftes fram i Trafikverkets kapacitetsutredning, som presenterades 2011. Därefter fick Trafikverket i ett direktiv från regeringen uppdraget att åtgärda sträckan. Den ingår nu i vårt arbete med att revidera den nationella planen, som ska ut på remiss under sommaren och hösten.

Vägplanerna godkändes av länsstyrelsen i juni 2017 varefter förberedelse för entreprenadupphandling startades. Upphandling av entreprenör beräknas ske hösten 2017.