Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Järnväg

Foto: Viveca Larsson

Kust- till Kustbanan, ny mötesstation i Skruv

Kust- till Kustbanan mellan Alvesta och Kalmar som passerar Skruv är i dag en enkelspårig järnväg. Vi har byggt en ny mötesstation för att banan ska kunna ta emot en ökad tågtrafik.

Kust- till kustbanan går mellan Göteborg och Kalmar. Banan är i dag enkelspårig mellan Alvesta och Kalmar. Den ökande tågtrafiken på banan har medfört att banans trafik legat nära kapacitetstaket och varit känslig för störningar. Men nu är en ny mötesstation i Skruv färdig, vilket innebär förutsättningar för en bättre kapacitet mellan Lessebo och Emmaboda. Ökad kapacitet ger möjlighet till bättre pendling längs sträckan.

Vad har byggts?

Arbetet har bland annat inneburit att ett nytt mötesspår byggts norr om befintligt enkelspår genom Skruv. Det har också inneburit att plankorsningen vid väg 821 Östra infarten har stängts och att Kajvägen fått en ny utformning.

Vi har också byggt en ny bro med planskild gång- och cykelpassage under järnvägen för att öka säkerheten. Därmed blir järnvägen mindre av den barriär som tidigare delat upp samhället i två delar.

Vad händer nu?

Den nya mötesstationen blev godkänt i slutbesiktningen 28 januari 2019, och projektet är därmed klart.