Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plogbil på vinterväg.

Så sköts din väg på vintern

De statliga vägarna sköts av entreprenörer som arbetar på uppdrag av Trafikverket.

Driften av vägarna i Kronobergs län är indelad i tre områden: Ljungby, Växjö och Tingsryd. I varje område finns en entreprenör som svarar för drift och underhåll.

Se vilken entreprenör som sköter vägarna när dig

Entreprenörerna plogar, saltar och sandar, river is och tar bort snö, tinar trummor och röjer stormfällda träd. Mellan snöröjningsperioderna underhåller de vägräcken, kantstolpar och viltstängsel. De sköter även rastplatser, busshållplatser och trafiksignaler.

Halkbekämpningen sker ofta redan innan temperaturen faller för att hindra att vägbanorna fryser. Plogbilarna kan rulla redan när de första flingorna faller.

Salt på de stora vägarna

Halka bekämpas med salt och sand. I Kronoberg län används i princip salt på de stora vägarna som har mycket trafik. Sand är effektivt bara på vägar med lite trafik. Saltet gör att vägen kan vara fri från snö och is även när det är kallt. Saltet har bäst effekt om det sprids innan temperaturen sjunker och nederbörden faller. Därför kan man se saltspridare i arbete på torra vägbanor vid plusgrader. 

Läs mer om hur och varför Trafikverket använder salt på vägarna