Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Koll på väder och trafik i Norrbotten

Från oktober till slutet av april har vi ständig vinterberedskap, och vi har ett avancerat system för att följa väderutvecklingen timme för timme, minut för minut.

Våra entreprenörer ska redan i förväg veta när det är dags att dra igång insatserna.

Trafikverket har egna väderstationer på cirka 780 platser utmed de statliga vägarna. De mäter temperatur i luften och på vägen, luftfuktighet, vindhastighet med mera. En del stationer har också väglagskameror. Systemet är ett av de mest avancerade i världen. Väglagsinformationen vägs samman med satellitbilder och prognoser från SMHI.

Trafikverkets trafikcentraler leder och styr trafiken. Dygnet runt hanterar man information från kameror, sensorer och detektorer utmed vägarna. SOS, polis och räddningstjänst larmar om olyckor som kan störa trafiken. Hit rapporterar Trafikverkets entreprenörer om arbeten på vägarna. Särskilda vägrapportörer och yrkesförare lämnar uppgifter om avvikelser och trafikanter hör av sig via kontaktcenter.