Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Gällivare bangårdsupprustning

Trafikverket förlänger och rustar upp Gällivare bangård för att klara möten med långa malmtåg och ge utrymme för fler tåg på Malmbanan. Arbetet blir klart under hösten 2017.

Trafiken på Malmbanan ökar samtidigt som tågen blir längre och tyngre. Gällivare bangård byggdes för över hundra år sedan och det är hög tid för en upprustning.

För att öka kapaciteten på banan förlänger vi spåren på Gällivare bangård så att långa malmtåg kan mötas och ge utrymme för fler tåg. Dessutom byter vi ut kontaktledningar, belysning, växlar och uppdaterar tekniken till dagens nivå.

Arbetet innebär störningar

Ombyggnaden av Gällivare bangård är ett stort byggprojekt, och innebär störningar för närboende i form av tunga transporter, buller och damning. För trafikanter kan det vara längre väntetider vid järnvägsövergångarna.

Viss del av arbetet är styrt till tågtider och utrymme i spåret. Vår ambition är att planera så att det blir så lite påverkan på trafiken och resande som möjligt.