Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Järnvägsutredningen Pajalaprojektet

Gruvbolaget Northland Resources har bestämt sig för att transportera malmen till Narviks hamn, istället för Kemi hamn. Därför kommer Trafikverket inte att driva projektet vidare.

Om projektet

I området kring Pajala och angränsande finska kommunen Kolari finns järnmalmsfyndigheter som är intressanta för gruvdrift. Gruvföretaget Northland Resources AB har bekräftat stora fynd i Tapuli och Stora Sahavaara (Sverige) samt Hannukainen (Finland).

Í Trafikverkets uppdrag ingick att utreda en möjlig transport av malm på järnväg till en utskeppningshamn. Järnvägen skulle även möjliggöra transporter för annan verksamhet.

Efter beslut på förstudien valde Trafikverket  alternativ Äkäsjokisuu, som går i sydvästlig riktning från befintlig järnväg i Äkäsjokisuu på bro över Muonioälven till Tapuli gruvområde norr om Kaunisvaara, längd ca 15-16 km.

Efter avslutade järnvägsutredning faställde Trafikverket sträckningen Nord-Huukki som valt alternativ för fortsatt planering i järnvägsplansskedet.