Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om projektet

Trafikverket bygger bättre vägar för tyngre trafik mellan Kaunisvaara och Svappavaara.

I takt med att de tunga malmtransporterna ökar i området  rustar Trafikverket upp vägarna för att klara den ökade mängden trafik. Vägarna blir rakare och på vissa sträckor bredare. Korsningarna blir säkrare och broar förbättras eller byts ut. På några sträckor bygger vi ny väg som leder trafiken utanför byar och på några sträckor blir det separata gång- och cykelvägar.
Projektet Malmtransporter Kaunisvaara–Svappavaara (MaKS) består av flera deletapper längs väg 99, 395 och E45/E10. Vi undersöker också om det finns möjligheter att bygga en ny väg, Genvägen, mellan Kaunisvaara och Junosuando. Genvägen skulle minska transportavståndet med 25 km och kunna nyttjas för pendlingstrafik.
 

Nya förutsättningar

Vägbyggena har startat allt efter att de nödvändiga tillstånden och bygghandlingarna har blivit klara. De nya förutsättningarna efter gruvstoppet innebär att inga nya entreprenader kommer att påbörjas.