Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Flygfoto av cirkulationsplats
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Pajalas första cirkulationsplats - byggdes snabbare och billigare än beräknat

I Pajala i norra Norrbotten, där vägarna 99 och 392 möts, har Trafikverket byggt en cirkulationsplats. Ett smart bygge som blev både billigare och snabbare utfört.

Väg 99 är ett viktigt regionalt transportstråk för bland annat gods och timmer. Det är en av de viktigaste och mest trafikerade vägarna i Pajala kommun. Väg 392 sträcker sig mellan Pajala i norr och Överkalix i söder.

Fyrvägskorsningen mellan väg 99 och 392 i centrala Pajala var livligt trafikerad av både fordon och oskyddade trafikanter. Behovet att förbättra korsningen med avseende på trafiksäkerhet, tillgänglighet och estetik var stort.

– Projektet utfördes som en totalentreprenad, berättar Mats Elgcrona, projektledare på Trafikverket.

Totalentreprenad innebar större frihetsgrad för entreprenören och möjliggjorde produktionsanpassade lösningar. Projektet var klart fyra veckor före planerad byggtid (8 veckor istället för 12) och kostade 1,8 miljoner kronor mindre än beräknat.

– Entreprenören valde att genomföra produktionen på extremt kort tid, säger Mats Elgcrona. Bland annat hölls produktionen igång 12 timmar per dag, sju dagar per vecka, allt för att störa trafiken så kort tid som möjligt.